top of page

Module 3: van innerlijke criticus naar innerlijke vriend

Module 3: van innerlijke criticus naar innerlijke vriend

Waar je de criticus eerst aan hebt gezien voor een stem van autoriteit en waarheid, kun je hem nu gaan gebruiken als ‘red flag’. Je herkent zijn negatieve commentaar en hebt tools gekregen om jezelf te bevrijden. Het is goed om te weten dat dit een levenslang proces is en dit jouw constante waakzaamheid vereist. Maar wanneer je merkt dat jij zijn trucjes steeds meer in de gaten hebt, kan het leven steeds aangenamer worden. Je maakt je minder druk, je ervaart minder stress en je durft steeds meer jezelf te zijn. Daarom ga jij in deze module kijken naar het praktisch leven met de criticus op de achterbank en jouw liefdevolle Zelf achter het stuur.

Vrij zijn in jouw talenten

Laten we beginnen met jouw talenten. Iedereen heeft (on)bewuste talenten. Grote kans dat jij met de bewuste talenten al dingen in de wereld aan het doen bent. Maar welke talenten heb jij door jouw criticus niet de kans gegeven? Welke stappen heb jij niet gezet omdat het volgens de criticus geen geld oplevert? Wat zit er allemaal in jouw vrieskast?

 

Oefening: Ga de komende weken op zoek naar een (vergeten) talent in jezelf. Gun jezelf de ruimte om hier tijd aan te besteden. Word stil vanbinnen en vraag jouw liefdevolle Zelf, welk talent of vaardigheid aandacht nodig heeft. Speel en geniet met dit talent en blijf jezelf herinneren dat als de criticus zich ermee gaat bemoeien, jij een andere keuze kan maken en niet met zijn dansje hoeft mee te dansen.

 

Vrij zijn in jouw relaties

Nu de criticus een plek op de achterbank heeft gekregen, kun jij gaan ervaren hoe het is om niet meer te luisteren naar de innerlijke kritiek op jezelf, jouw partner, vrienden of familie. Je zult gaan zien dat wanneer je niet meer naar de oordelen van die kwekkende negatieve stem luistert, er meer humor, verbinding en diepere relaties ontstaan. Je zult je minder onzeker voelen en luisteren naar jouw eigen grenzen. Je hoeft jezelf niet meer anders voor te doen of maskers te dragen, want dit was alleen om jouw negatieve zelfbeelden weg te stoppen. Nu jij niet meer gelooft dat jij fundamenteel slecht bent, hoef jij jezelf ook niet beter voor te doen. Ook verstoppen is niet meer nodig, want jij weet wie je bent en wat jij waard bent.

 

Oefening: spreek af met een vriend, vriendin, kennis of familielid en zet voor jezelf de intentie om jezelf te laten zien. Precies zoals je bent. Geen maskers, geen pleasend gedrag, geen criticus. Dit zal de criticus niet leuk vinden maar jij weet nu hoe jij hem op de achterbank kan zetten met zijn gordel om. Hij zal protesteren maar jouw doel en intentie zijn duidelijk. Jezelf zijn.

 

Vrij zijn in jouw behoeften

Waar de criticus eerst altijd op zoek was naar bevestiging van anderen om zijn diepe gevoel van onwaardigheid te maskeren, is dat nu niet meer nodig. Je kunt gaan oefenen in het communiceren en uitspreken van jouw behoeften. Je mag voelen wat jij wilt in de relatie met de ander. Je mag jezelf uitspreken en je hoeft niet bang te zijn voor de reactie van de ander. Je verdient het om grenzen te kunnen stellen. Anderen zullen dit zelfs waarderen, want dit geeft hun ook de ruimte om zich af te vragen wat zij nou willen.

 

Oefening: ga voelen wat jij wilt in de relatie met anderen. Wat wil jij doen in het weekend? Heb je wel zin om met die vriend of vriendin af te spreken? Wil je misschien even alleen zijn? Probeer deze behoeften boven tafel te krijgen en ze te delen met jouw relaties. Ga staan voor jezelf.

 

 

Vrij zijn in jouw dromen en verlangens

Omdat de criticus nu niet meer de baas is, kunnen wij ook gaan kijken naar jouw dromen en verlangens. Want waar die eerst weg werden gedrukt door de criticus, is het nu tijd om ze aandacht en liefde te geven. Wat wil jouw hart uit dit leven halen? Waar kun jij het meest behulpzaam zijn voor anderen? Wat wil er door jou gedeeld worden? Waar ben jij op jou best? Wat wil jij jezelf gunnen?

Deze vragen kun jij nu beantwoorden zonder censuur en kritiek van die kwekkende drillseargeant.

 

Oefening: maak een lijst van 14 verlangens die jij graag uit ziet komen dit jaar. Geef deze lijst een mooie plek in jouw slaapkamer om er liefde en energie in te steken. Zo blijven ze levendig voor jou. Je kan de lijst zo creatief maken als je wilt. Zowel inhoudelijk als de vorm.

 

Een vrije criticus dag

 

Uitdaging: wanneer jij bewust bent van de aanwezigheid van de kwekkende stem van de innerlijke criticus ga dan toch de uitdaging aan. Ga direct in tegen zijn commentaar en zijn voorkeuren. Kijk zoals Jim Carrey in de film Yes Man waar je terecht komt. Zeg nee tegen de criticus en daarmee ja tegen het leven. Daarbij geldt natuurlijk wel dat je goed moet blijven voelen en respect mag hebben voor je eigen grenzen. Je ware Zelf weet wat goed voor je is. Volg wat er op jouw pad komt en voer het uit met hart en zaligheid zonder voorkeuren. ‘Feel the fear and do it it anyway’. Verbind je met jouw authentieke Zelf, het deel dat liefdevol is. Wat voor reactie geeft deze kalme rustige stem als je om advies vraagt?  Wat voelt het meest resonerend voor jou op dit moment? Doe het! Ga ervoor, geef het een kans en onthoud dat er niks te vrezen valt. Alle pijn en lijden in jouw leven komt door het negatieve commentaar van de criticus (die jij nu in de hand hebt).

 

Filmtip: Yes Man

 

 

mEDITATIE: OP ZOEK NAAR INSPIRATIE

Zonder criticus kun je gaan voelen wat jouw hart wilt. Ga met mij op zoek naar je inspiratie in onderstaande meditatie.

Op zoek naar inspiratieArtist Name
00:00 / 06:58
Je hebt het programma voltooid! Nu is het zaak om dit te blijven oefenen. Het leven blijft een klaslokaal en dagelijkse oefening wordt van ons gevraagd! You got this.
Wil jij verdere 1-op-1 begeleiding bij deze thematiek? Ik help je graag verder.
Je kunt een gratis kennismakingsgesprek aanvragen door hier te klikken of via onderstaande knop.

Heeft het programma je geholpen en voel je de inspiratie om toch iets voor het programma te betalen, kun je altijd doneren via onderstaande knop. Mijn dank is groot!

bottom of page